В София обновяват 13 сгради по проект „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради“

by Администратор on 11.08.2011

В София общо 13 сгради ще бъдат обновени по проект „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради“, съобщи вчера кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. Проектът се реализира на територията на район „Илинден“ и е осъществен с подкрепата на Програма Европа, 2011 на Столична община.

Програмата „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради“ (ДОМЖС) е инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Програмата на ООН за развитие. Проектът е създаден през 2007 година с цел да се разработи и тества цялостен модел за обновяване на многофамилни жилищни сгради в страната, който да послужи за усвояване на структурните фондове за целите на жилищното обновяване. Предоставя субсидия за общи части и частни апартаменти на доброволно формирани сдружения на етажната собственост за целите на енергийното обновяване, както и 100% субсидия за присъщите съпътстващи дейности – техническо обследване на сградата, енергиен одит, техническа помощ за сдружаване, супервизия, мониторинг и контрол и т.н. По проекта са обновени/в процес на обновяване 50 жилищни сгради.

Проектът приключва през 2011 година и по негов пример стартира схема за обновяване на многофамилни жилищни сгради по Операция 2.1 на Оперативна програма Регионално развитие на стойност 63 милиона лева.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: