Засилва се интересът към селските имоти

by Администратор on 26.07.2011

Все повече българи предпочитат да заменят градския си имот за спокойна къща на село, отчитат брокери на недвижими имоти. За това информираха в bTV преди дни. Най-сериозно е търсенето на парцели край големите градове.

Цената на обитаваните имоти варира около 35 – 40 000 евро. Много по-евтини са старите къщи, като може да се намерят такива дори за 5 хил. евро, но там трябва да вложите двойно повече пари за ремонт. Цените на имотите се различават и според регионите. Така например цените в София и Варна са по-високи отколкото на други места. Най-скъпи са селските имоти около Бургас заради близостта до морските курорти.

Анализите на агенциите за недвижими имоти сочат, че търсенето на къщи в селата ще нараства всеки следващ месец, но заедно с търсенето ще се увеличават и цените. По тази причина брокерите на недвижими имоти съветват хората, които искат да продават да изчакат малко, тъй като идват по-добри времена за продан.

Засиленият интерес към селските имоти обаче едва ли ще спре обезлюдяването на селата, защото се търсят къщи само в близост до големите градове. Напомняме, че преди дни обявиха официалните данни от Преброяване 2011, където ясно може да се наблюдава тенденцията на урбанизация:

Структура на населението в градовете и селата по години на преброявания за периода 1900 – 2011 година

Структура на населението в градовете и селата по години на преброявания за периода 1900 – 2011 година

Leave a Comment

Previous post:

Next post: