Удължават сроковете за изготвяне на техническите паспорти на строежите

by Администратор on 10.10.2011

Нови срокове за изготвяне на техническите паспорти на сградите

Нови срокове за изготвяне на техническите паспорти на сградите

Срокът за изготвяне на техническите паспорти на сградите се удължава до 2014 година. Това предвижда законопроект за изменение на Наредба № 5 от 2006 година, публикуван на официалният сайт на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Паспортът съдържа данни за техническите характеристики на сградата, инструкции за експлоатация и ремонт. В него следва да се отразяват всички извършени строителни и монтажни работи, след като сградата бъде въведена в експлоатация.

В сегашната наредба за краен срок за изготвянето на паспорти е записано 2012 година. След това паспортът ставаше задължително условие при покупко-продажба на жилище.

Една от причините за промяна на сроковете е усложнената финансова обстановка в страната и липсата на бюджетни средства за паспортизация на обществените сгради.

С новият законопроект крайният срок за сградите трета категория се отлага за 31 декември 2014 година. В тази категория влизат жилищните и смесените сгради с височина над 5 етажа. За сградите четвърта категория, от 3 до 5 етажа, срокът се удължава с още 2 години – до 31 декември 2016 г. За пета категория, която включва строежите до 3 етажа или с височина до 10 метра, срокът за изготвяне на паспорти ще е до края на 2018 година.

Изготвянето на технически паспорт излиза между 1,50 и 8 лева на кв. м жилищна площ.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: